Троскот

Од Википедија — слободната енциклопедија

Троскот (Polygonum aviculare)

Опис[уреди | уреди извор]

Илустрација

Троскотот е едногодишна зелјеста билка чии жилави стебленца ползат по земјата и достигаат должина до 60 см. Има ситни долгнавести лисја, цветовите се бледо-розеникави и многу ситни. Троскотот расте насекаде, во ниви, лозја и ливади. Чајот од троскот се употребува пред сè како благо средство за лечење на органите за варење, чир на желудник и дванаесетпалачно црево, дијареа и повраќање. Оваа билка уште се користи при крварења на внатрешни органи, особено бели дробови и матка и хемороиди, а надворешно се користи за габични инфекции на кожата. 

 • Polygonum calcatum
 • Polygonum microspermum
 • Polygonum aequale
 • Polygonum monspeliense
 • Polygonum heterophyllum
  • Polygonum heterophyllum subsp. virgatum
 • Polygonum rurivagum
 • Polygonum aviculare subsp. depressum (= P. arenastrum)
 • Polygonum aviculare subsp. rurivagum
 • Polygonum aviculare subsp. neglectum
 • Polygonum aviculare subsp. aviculare