Трекбол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Трекболот (анг. trackball) е влезна единица чија намена е иста како и глувчето и го заменува во случај кога на работната маса покрај тастатурата немаме место за движење на глувчето. Трекболот по конструкција е сличен на глувче свртено наопаку. Движењето на стрелката се манифестира со движењето на топчето кое се наоѓа на горната страна од трекболот. Трекболот наоѓа примена кај преносните компјутери, а најчесто е вграден и на самата тастатура или се приклучува од страна.