Теута

Од Википедија — слободната енциклопедија
Теута
На престол231–227 п.н.е.[1]
СопружникАгрон

Теута била илирска кралица. Владеела во III век пред н.е. Таа го наследила својот сопруг Агрон, кој бил еден од најзначајните илирски владетели. Во 229 година пред н.е., таа дошла во судир со Римјаните поради илириските гусарења по Јадранско Море. Повеќе како резултат на внатрешните немири, кралицата Теута била принудена да потпише мир со Римското Царство. Со потпишувањето на мирот, Илирското Кралство ја признало врховната римска власт.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Jackson-Laufer 1999, "Teuta", pp. 382–383.