Тетралема

Од Википедија — слободната енциклопедија

Тетралемата е појава што се истакнува во индиската логика.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Во него се наведува дека во врска со кој било логичен предлог X, постојат четири можности:

(потврда)
(негација)
(и двете)
(ниту едно)

Катускоти[уреди | уреди извор]

Историјата на четирикратно негирање, Катускоти (на санскрит), е евидентна во логичко-епистемолошката традиција на Индија, со оглед на категоричната номенклатура на индиската логика во западниот дискурс. Подвлечено под покровителство на индиската логика, „будистичката логика“ е особено фокусирана во нејзиното внесување на четирикратното негирање, за што сведочат традициите на Нагарџуна и Мадјамака, особено школата Мадјамака, со оглед на ретроактивната номенклатура на Прасангика од тибетскиот будистички логико-епистемолошка традиција.

Варијанта на тетралемата се користи во старогрчките филозофски школи на Демокрит[1] и пиронизмот. Пирон вклучува во неговото резиме на неговите учења, а Секст Емпирик го вклучува кај пиронските максими.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Democritus: 5. Theory of Knowledge
  2. Sextus Empiricus, Outlines of Pyrrhonism книга 1, дел 19

Надворешни врски[уреди | уреди извор]