Термоелектронска емисија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Термоелектронска емисија отпрвин била докажана со вжарено метално влакно, како кај жарулките. Подоцна била искористена во електронските цевки.

Термоелектронска емисија се вика појавата на емитирање на електрони од вжештени површини на металите, а електроните што се емитирани се нарекуваат термоелектрони.