Тело на нервната клетка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Анимација во референцата.

Телото на нервната клетка (латински:neurocit) е најголемиот дел од невронот.Се состои од невроплазма (во која е сместено клеточното јадро),нислови телца,пигментни гранули и неврофибрили.Невроцитот,заедно со дендритите ја образуваат сивата маса од нервното ткиво.