Сунчица Чаниќ

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сунчица Чаниќ 2018

Сунчица Чаниќ (хрватски: Sunčica Čanić) е хрватско-американска математичарка, авторитативен професор по математика на Хју Рој и Лили Кранз Кален, директорка на Центарот за математички науки на Универзитетот во Хјустон, и професорка по математика на Универзитетот во Калифорнија, Беркли. Таа е позната по својата работа во математичкото моделирање на човечкиот кардиоваскуларен систем и медицинските помагала за него.

Чаниќ дипломирала, а потоа и магистрирала по математика во 1984 и 1986 година на Универзитетот во Загреб. Таа го завршила својот докторат во 1992 година, во применета математика за Универзитетот Стони Брук, под заеднички надзор од страна на Бредли Ј. Плор и Џејмс Глим. Станала асистент професор на Државниот Универзитет во Ајова во 1992 година, а се преселила на Универзитетот во Хјустон во 1998 година. Станала познат авторитативен професор на Кален во 2008 година и професор по математика во У.Ц. Беркли во 2018 година. Таа е, исто така, и член на одборот на гувернери на Институтот за математика и неговите апликации.

Истражувањето на Чаниќ вклучувало компјутерска симулација на стентовите, кои се користат за лекување на артериските затнувања. Со изнаоѓање на начини за поедноставување на компјутерските модели на стентовите, од стотици илјади јазли на само 400 јазли, таа можела овие симулации да ги направи многу поефикасни и да ги искористи за да се дизајнираат подобрените стентови, кои го намалуваат формирањето на згрутчување и лузни. Таа, исто така, предводела и во развојот на процедурата за операција на замена на срцевите залистоци, која е помалку трауматична од операцијата на отворено срце.

Во 2014 година била избрана како соработник на Друштвото за индустриска и применета математика „за придонеси во моделирањето и анализата на парцијалните диференцијални равенки, инспирирани од апликациите во науката за животот“.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]