Стохастичка парцијална диференцијална равенка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Стохастичките парцијални диференцијални равенки (СПДР) се општа форма на парцијалните диференцијални равенки. Тие за да ја постигнат таа цел користат коефициенти и поими со случајни сили, слично на начинот со кој стохастичките обични диференцијални равенки поошто ги изразуваат обичните диференцијални равенки.

СПДР се од голема важност за квантната теорија на полиња, статистичката механика и просторната анализа.[1][2]


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Prévôt, Claudia, Röckner, Michael (2007). A Concise Course on Stochastic Partial Differential Equations. Lecture Notes in Mathematics. Berlin Heidelberg: Springer-Verlag. ISBN 978-3-540-70780-6.
  2. Krainski, Elias T.; Gómez-Rubio, Virgilio; Bakka, Haakon; Lenzi, Amanda; Castro-Camilo, Daniela, Simpson, Daniel; Lindgren, Finn; Rue, Håvard (2018). Advanced Spatial Modeling with Stochastic Partial Differential Equations Using R and INLA. Boca Raton, FL, USA: Chapman and Hall/CRC Press. ISBN 978-1-138-36985-6.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)