Старински авион

Од Википедија — слободната енциклопедија
Меморијален лет за Битката на Британија

Старинските, класични, наследни, историски, ветерански или застарени авиони - авиони од застарен тип кои се зачувани вон нивниот вообичаен живот. Нивните сопственици се типично авијациски музеи, вооружени сили или приватни ентузијасти. Понекогаш тие можат да се одржува во пловидбена состојба, така што тие можат да бидат летени на воздушни излози или на јавни настани.

На пример, Меморијалниот лет за Битката на Британија што го одржува Кралското воено воздухопловство на Обединетото Кралство (РАФ) се состои од авиони на РАФ од Втората светска војна и редовно учествува во службени прослави, како што е нивниот прелет на свадбата на принцот Вилијам и Кетрин Мидлтон во 2011 година — повеќе од 65 години по изградбата на леталото.

Организациите посветени на ваквите авиони се Асоцијацијата на старинси авиони, Здружението за историски авиони и Здружението на застарени авиони.

Наводи[уреди | уреди извор]

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • David Davies; Mike Vines (1997), Antique and Classic Aircraft, Octopus Publishing Group, ISBN 978-1-85152-815-8
  • Ric Gillespie (2011), „Historic aircraft and spacecraft“, A Companion to Cultural Resource Management, John Wiley and Sons, ISBN 978-1-4443-9605-8
  • Leslie Hunt (1978), Veteran and Vintage Aircraft, ISBN 978-0-684-14895-3