Список на староседелски јазици во Северна Америка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Распределба на Индијанските јазици во Северна Америка во предколонијализмот.

Следува список на староседелски јазици кои се зборувани во Северна Америка.

  1. Адаи јазик
  2. Алгиски јазици
  3. Алсеански јазици
  4. Атакапа јазици
  5. Беотукски јазик
  6. Кадоански јазици
  7. Кајусе јазик
  8. Чимаквански јазици
  9. Чимарико јазик
  10. Чинокански јазици
  11. Читимача јазик
  12. Чумашки јазици
  13. Коахуилтеко јазик
  14. Комекрудански јазици
  15. Косански јазици
  16. Котонаме јазик
  17. Ескимски алеутски јазици
  18. Еселенски јазик
  19. Хаида јазик
  20. Ироквонски јазици
  21. Калапујански јазици
  22. Каранкава јазик
  23. Карук јазик
  24. Кересански јазици
  25. Киова таноански јазици
  26. Кутенајски јазик
  27. Маидуански јазици
  28. Мускогенски јазици
  29. На-дене јазици
  30. Начески јазици
  31. Палаихнихански јазици
  32. Плато пенутијански јазици
  33. Помоански јазици
  34. Салинански јазик
  35. Салишки јазици
  36. Шастански јазици
  37. Сиоуански катавбански јазици
  38. Сиуславски јазик
  39. Солано јазик
  40. Такелма јазик
  41. Тимукуански јазик
  42. Тонкава јазик
  43. Цимшијански јазик
  44. Туникански јазик
  45. Утијански јазици
  46. Јуто-ацтечки јазици
  47. Вакашански јазици
  48. Вашо јазик
  49. Винтуански јазици
  50. Јана јазик
  51. Јокуцански јазик
  52. Јучи јазик
  53. Јуки вапо јазици
  54. Јуман кочими јазици
  55. Зуни јазик

Недоволно познати јазици[уреди | уреди извор]

Има неколку јазици што се познати само по документи, односно заверени во историски документи дека некогаш постоеле. Не се доволно познати овие јазици а тие се:


Литература[уреди | уреди извор]

  • Сепир Э. Избранные труды по языкознанию и культурологии. — М., 1993. — С. 409—421
  • Campbell, Lyle. American Indian languages: The historical linguistics of Native America. New York: Oxford University Press, 1997. ISBN 0-19-509427-1.
  • Goddard, Ives (Ed.). Languages // Handbook of North American Indians (W. C. Sturtevant, General Ed.) Vol. 17. Washington, D. C.: Smithsonian Institution, 1996. ISBN 0-16-048774-9.
  • Greenberg, Joseph H. Language in the Americas. Stanford: Stanford University Press, 1987.
  • Liedtke, Stefan. The languages of the 'first nations' : comparison of Native American languages from an ethnolinguistic perspective. München: LINCOM Europa, 1996. ISBN 3-929075-25-3
  • Mithun, Marianne. The Languages of Native North America. Cambridge: Cambridge University Press, 2000. ISBN 0-521-23228-7

Поврзано[уреди | уреди извор]