Прејди на содржината

Список на нематеријално културно наследство на УНЕСКО

Од Википедија — слободната енциклопедија
Распространетост според земја

Список на нематеријално културно наследство на УНЕСКО - список на УНЕСКО направен со цел да обезбеди подобрена заштита на важните нематеријални културни наследства ширум светот и свесност за нивното значење.[1] Овој список е објавен од Меѓувладиниот комитет за заштита на нематеријалното културно наследство, чии членови се избираат од државите членки кои се состануваат на Генералното собрание.[2] Преку компендиум на различните усни и нематеријални богатства на човештвото ширум светот, програмата има за цел да го привлече вниманието на важноста на заштитата на нематеријалното наследство, кое УНЕСКО го идентификуваше како суштинска компонента и како складиште на културната различност и креативно изразување.[3][4]

Списокот е направен во 2008 година кога стапи на сила Конвенцијата за заштита на нематеријалното културно наследство од 2003 година.

Во 2013 година биле запишани четири елементи на Списокот на нематеријално културно наследство на кое му треба итна заштита, што им помага на државите членки да остварат меѓународна соработка и помош за да обезбедат пренос на ова наследство со учество на засегнатите заедници. Списокот за итна заштита сега има 35 елементи. Меѓувладиниот комитет, исто така, запиша 25 елементи на репрезентативниот список на нематеријалното културно наследство на човештвото, што служи за подигање на свеста и совеста за нематеријалното наследство и обезбедува признавање на традициите и знаењето на заедниците што ја прикажуваат нивната културна различност и разновидност. Списокот не пропишува ниту признава никаков стандард на извонредност или ексклузивност. Сите списоци заедно сочинуваат вкупно 676 елементи, што одговара на 140 земји, заклучно со април 2023 година.[5]

Работите запишани во списоците се сметаат за важни манифестации на нематеријалното наследство на човештвото, највисоката чест за нематеријалното наследство на глобално ниво.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Compare: „Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage 2003“. UNESCO. Посетено на 2009-09-05. In order to ensure better visibility of the intangible cultural heritage and awareness of its significance, and to encourage dialogue which respects cultural diversity, the Committee, upon the proposal of the States Parties concerned, shall establish, keep up to date and publish a Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity.
  2. „Functions of the General Assembly of the States Parties to the 2003 Convention“. Посетено на 30 November 2018.
  3. „UNESCO Issues First Ever Proclamation of Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage“. UNESCO Press. 2001-05-18. Архивирано од изворникот на 3 August 2016.
  4. „The Samba of Roda and the Ramlila proclaimed Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity“. UNESCO Press. 2005-11-25. Посетено на 2009-09-05.
  5. „UNESCO – Browse the Lists of Intangible Cultural Heritage and the Register of good safeguarding practices“. ich.unesco.org.