Оса: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземен 1 бајт ,  пред 2 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
}}
 
'''Оса''' е било кој [[Инсекти|инсект]] со тесна половина од редот [[Ципокрилци|на мравки, пчели и оси (Hymenoptera)]] што не е ниту [[Пчели|пчела,]] ниту [[мравка]] ; некои од нив можат да го убодат својот плен.
 
Најпознатите оси, како што се и [[стршлени]], се во семејството Vespidae и се еусоцијални, односно живеат заедно во гнездо со матица и нерепродуктивни работници. Еусоцијалноста е фаворизирана од необичниот [[Хаплодиплоидија|хаплодиплоиден]] систем на [[Одредување на пол|определување на пол]] во Hymenoptera, со што сестрите се исклучително блиски на генетско ниво едни со други. Како и да е, повеќето видови оси се солитарни, при што секоја возрасна женска единка живее самостојно. Женските единки вообичаено имаат овипозитор за положување јајца во или во близина на извор на храна за сопствените ларви, иако кај Aculeata, овипозиторот често пати е истовремено користен како боцка за убод кој што се користи за одбрана или заробување на плен. Осите имаат многу [[Екологија|еколошки улоги]]. Некои од нив се предатори или опрашувачи, за да ги да се исхранат или да ги оддржат своите гнезда. Многумина, особено ''[[Chrysididae]]'', се клептопаразити, кои лежат јајца во гнездата на другите оси. Многу од солитарните оси се паразитоидни, што значи дека тие лежат јајца на или кај други инсекти (било која животна фаза од јајце до возрасно) и честопати ги обезбедуваат своите гнезда со такви инсекти. За разлика од вистинските паразити, ларвите на оси на крајот ги убиваат своите домаќини. Осамените оси ги паразитираат скоро сите штетни инсекти, со што осите се многу важни во [[Хортикултура|хортикултурата]] за биолошка контрола на штетници на видови како што е ''[[Aleyrodidae]]'' со [[Домат|домати]] и други култури.

Прегледник