Точка (интерпункција): Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
* на крајот од расказните реченици, (На пример: Денес ќе ручаме подоцна.) и
* на крајот од речениците со кои се искажува блага заповед (На пример: Јади убаво, те молам.).
 
=== Правописно се пишува: ===
 
* кај скратениците; (На пример:) и сл., и др., итн., г. (но, не кај сите! Види: Скратеници и скратување на зборовите.) кога набројуваме зад редните броеви ако се напишани со арапски цифри;
12. II 2018 г.
 
'''Не се пишува во следните случаи:'''
 
по скратувања на зборови што завршуваат со точка како правописен знак;
(На пример:) Најголем успех нашето училиште имаше 2009 год.
 
* по други интерпункциски знаци на крајот од реченицата (извичник, прашалник, три точки); (На пример:) Каде беше до сега? Влези внатре!
 
== Наводи ==
13.609

уредувања

Прегледник