Екстранет: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 1.339 бајти ,  пред 11 година
За помали, географски обединети организации ", екстранет" е соодветниот термин да се опише селективен пристап до интранет систем доделен на добавувачите, клиентите, или други компании. Таквиот пристап не подразбира тунелирање, туку едноставно механизам за проверка со web серверот. Во оваа смисла, "екстранет" означува "приватни дел" на веб-страница, каде што "регистрираните корисници" се движат, овозможена од механизми на "страната за логирање[[logging (computer security)|"login page"]].
 
==== НаводиПредности ====
Размена на голема количина на податоци користејќи [[Electronic Data Interchange]](EDI)
Споделување на производ каталози исклучиво со трговски партнери.
Соработување со други компании на заеднички развојни програми.
Заедничко развивање и употреба на тренинг програми со други компании.
Обезбедување или пристап на сервиси обезбедени од една компанија на групи од други компании, како што е онлајн банкарската апликација водена од една компанија во името на други компании.
 
 
==== Недостатоци ====
Екстранетот може да биде скап за имплементирање или одржување во рамките на една организација (хардвер, софтвер, обука на вработените).
Обезбедувањето на екстранетот може да биде оневозможено при хостување на важни или лични податоци.
===== Наводи =====
<div class="references-small">
* Callaghan, J. (2002), ''Inside Intranets & Extranets: Knowledge Management and the Struggle for Power'', Palgrave Macmillan, ISBN 0-333-98743-8
23

уредувања

Прегледник