Случајна променлива

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дијаграм на можните комбинации при фрлање на две коцки

Случајна променлива — еден од фундаменталните концепти во теоријата на веројатноста.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Реална случајна променлива X е реална функција чиј домен е множеството на сите опитни исходи S , која ги задоволува следните два услова:

1. Множеството {X \le x} е настан за секое x \in R.

2. Веројатноста на настаните \{X=\infty\} и \{X=-\infty\} е еднаква на нула, односно P\{ X = \infty \} = P\{ X = -\infty \} = 0 .

Физичко толкување[уреди | уреди извор]

Согласно претходната дефиниција, случајната променлива е број X(\zeta) кој се доделува на секој опитен исход \zeta . Овој број може да биде добивка во игра на среќа, напон на случаен напонски извор, цена на случајна компонента или кој било друга бројчена величина кој е од интерес во исполненувањето на опитот.

Примери[уреди | уреди извор]

a) Нека го разгледаме опитот на фрлање на коцка. На секој од шесте опитни исходи f_i му го доделуваме бројот X(f_i) = 10i . Според тоа имаме:

 
X(f_1)=10, \, X(f_2)=20, \, ... \, , \, X(f_6)=60

б) Нека во истиот опит направиме ново доделување на вредностите на случајната променлива X на следниот начин: го доделуваме бројот 1 на секој парен исход, и бројот 0 на секој непарен исход, односно:

 
X(f_1)=X(f_3)=X(f_5)=0 \, , \, X(f_2)=X(f_4)=X(f_6)=1

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 • A. Papoulis, S. Unnikrishna Pillai, "Probability, Random Variables and Stochastic Processes", Fourth edition, McGraw-Hill, 2002.