Прејди на содржината

Слободна Држава Липе

Од Википедија — слободната енциклопедија

Слободна Држава Липе (германски: Freistaat Lippe) била германска држава формирана откако Кнежевството Липе било укината по Ноемвриската револуција од 1918 година.

По завршувањето на Втората светска војна и нацистичкиот режим, Липе била обновена. Оваа автономија завршила во јануари 1947 година, кога Контролната комисија за Германија - британскиот елемент (CCG / BE) ја инкорпорирала Липе во новата германска покраина Северна Рајна-Вестфалија создадена три месеци порано. Британците воспоставија голем број воени бази во Северна Рајна-Вестфалија, од кои Детмалд (седиштето и единиците на 20. оклопна бригада ) и Лемго (баталјон за пешадиски баталјон) се наоѓаа во рамките на поранешните граници на Слободната Држава Липе.

Карта на која е прикажана Слободната Држава Липе во 1923-1946 година.
Карта на Липе и Шаумбург-Липе.