Сленгполска

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Сленгполска е шведски народен танц, а понекогаш и опис на одредени мелодии на народната музика. Танците што го носат името сленгполска можат да се поделат на два главни типа.

Прв вид[уреди | уреди извор]

Првиот тип е за две или четири лица и е една од шеснаесеттата нота од верзиите на полска . На ората од овој тип обично им е заедничко тоа што се играат на лице место, било да се игра дел од орото или целото оро. Фокусот е на различни задржувања и на поделбите меѓу нив, а овие поделби можеби можат да го објаснат името сленгполска. Типична сленгполска може да се состои од две основни поставени позиции: едната во која двојките се врти едни околу други додека држи вкрстени раце испружени со центрифугална сила, другата во која двојките се вртат едни околу други во поблиска положба додека ги држат рамената и рацете на партнерот. Поделбата помеѓу двата дела потоа се прави така што, на пр. обајцата танчери се вртат настрана еднаш сами со плескање на рацете, по што следи враќање во танцот. Заедничките чекор во танцот се четири чекори распоредени на следниов начин во три отчукувања: еден долг, два кратки, еден долг („еден...-два-и-три. . . ).[1] Битовите 1, 2 и 3 имаат речиси еднаков стрес и должина, што одговара со соодветната музика. Во самиот танц постои извесна слобода, која се состои од одење низ просторијата со различни движења и вртење на самото место.

Втор вид[уреди | уреди извор]

Вториот тип на сленгполска е повеќе поврзан со други полки(танц) отколку со горенаведениот тип сленгпослка, со тоа што паровите се движат спротивно од стрелките на часовникот околу околината на просторијата и избираат да го прават тоа со или без ротација во насока на стрелките на часовникот околу внатрешната оска, една целосна ротација . Музиката и танците во оваа категорија делат високо темпо, давајќи чувство на „превртување“, што често се рефлектира во ротирачкиот дел од танцот во форма на скок или подигање како дел од чекорот што се повторува, додека парот одлучува да танцува без ротација некое време. Името се користи од средниот запад на Шведска (Вермланд) до северниот дел на Шведска, и има голема разновидност во музичкиот и танцовиот карактер, бидејќи името главно се однесува на темпото. И во средниот запад и северна Шведска има примери на танци кои можат да се танцуваат и како побавна „полска“ и како побрза „слангполска“ со задржување на основните чекори.

Наводи[уреди | уреди извор]