Сладолед од мастика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сладолед од мастика е чест во Грција, арапските земји и Турција, направена од растителната смола мастика која често оди во истоимениот пијалак. Бидејќи вистинската мастика е скапа и тешко достапна, продавачите на сладоледи од другите земји претпочитаат да го заменат мастичниот зачин со гликоза.

Три вида сладолед од мастика[уреди | уреди извор]

  • Грчки сладолед од мастика обично има најдобар вкус поради врвниот квалитет на мастиката.
  • Турски сладолед од мастика или дондурма, сладолед на градот Мараш). Тоа е многу потешко и тежок од арапскиот сладолед од мастика. Таа има повеќе маснотии, бидејќи има повеќе сладок крем или тежок крем со висок процент на масти. Во минатото, луѓето што живееле во планините го правеле со снег, млеко од кози, мастика и "сушен орхидеински прав" (тип на "клубени"). Во југоисточна Турција, сладоледот беше поцврсто и леплив, поради правот од цветови на орхидеи кои растат таму. Овој сладолед е толку цврст што ножот и виљушката се користат за јадење.
  • Арапски сладолед од мастика или боза , млечен сладолед) е фиброзен и еластичен. Тоа е многу леплива, поради што се топи бавно во жешките арапски земји. Во Ирак, вообичаено е да се јаде сладолед на квадратни дрвени стапчиња. Овој тип е најчест во Сирија и Либан. Има продавачи на сладолед кои ги покажуваат туристите каде што ја мелеат "мастилната смола" со малтер и пестик додека пеат и свират. Во стариот град Дамаск, постои позната продавница за сладолед, која се нарекува "бакдаш", која е позната во арапскиот свет за арапскиот сладолед од мастика. Тоа е популарна атракција за туристите, особено туристите од арапските земји.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]