Синтакса (програмирање)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Означување на синтакса и стил на вовлекување често се користат за да им помогнат на програмерите во препознавањето на елементите на изворниот код. Овој код на Python користи обележување со кодирана боја.
За останатите значења на поимот „синтакса“ видете ја страницата за појаснување.

Синтакса е множество од правила што кажуваат како и по кој редослед мора да се испрати до сметачот една наредба, оператор или инструкција за да може централната обработувачка единица (англиски: CPU) да ја разбере и да ја изврши.