Сингел

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сингел (грчки: σύγκελλος, „соќелиец“) — монашки презвитериски чин во Православната црква.

Овој чин одговара на мирскиот презвитерски чин протовикар. Сингели биле луѓе кои се грижеле и им помагале на епископите во домашните работи. Тие живееле со епископите во нивните куќи каде што имале една соба или ќелија, па оттука и нивното име: син-келион, т.е. соќелијник — сингел.

Поврзано[уреди | уреди извор]