Прејди на содржината

Сигнал (информатика)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сигнал е лимитирана форма на интер-процесна комуникација користена во Unix, Unix-like, и други POSIX-компактибилни ОС-и. Всушност претставува асинхрона нотификација испратена кон процес со цел да нотифицира дека се има случено дејствие. Кога сигнал е испратен кон процес, операциониот систем го прекинува нормалниот тек на процесот.

Испраќање на сигнали[уреди | уреди извор]

  • Внесувајки определени комбинации во контролниот терминал на процес кој веќе тече го тера ОС-от да испраќа кон него определени сигнали:
    • Ctrl-C испраќа INT сигнал (SIGINT); тоа го тера процесот да преќине.
    • Ctrl-Z испраќа TSTP сигнал (SIGTSTP); сигналов го суспендира процесот.
    • Ctrl-\ испраќа QUIT сигнал (SIGQUIT); го преќинува процесот.
  • kill(2) системски повик испраќа специфициран сигнал кон процесот, ако достапите дозволуваат.

список на сигнали[уреди | уреди извор]

Сигнал Опис
SIGABRT Процесот е преќинат
SIGALRM Сигналот е подигнат од аларм
SIGBUS Шинска грешка: "достап до недефиниран простор во мемориски објект"
SIGCONT Продолжи при стоп
SIGFPE "Грешна аритметичка операција
SIGHUP Застој
SIGILL Нелегална инструкција
SIGINT Преќин
SIGKILL Кил
SIGQUIT Прекрати
SIGSTOP Запри привремено
SIGTERM Терминација
SIGXCPU ЦПЕ премината временска граница
SIGXFSZ Прекорачена големина на податотека

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни препратки[уреди | уреди извор]