Прејди на содржината

Семеник

Од Википедија — слободната енциклопедија

Семеник (епидидимис) — дел од надворешните машки полови органи, сместен во скротумот (мошник) заедно со тестисот. Има облик на цевка, долга од 3 до 5 м, која е совиткана и служи за пренос на машките полови органи до простата, а потоа и надвор од телото.

Анатомски има 3 дела:

  • глава- која лежи над горниот пол на тестисот и е негов најраширен дел, покриена е со туника албугинеа која го обвива и тестисот и на тој начин комуницираат помеѓу себе;
  • тело - кое лежи на задниот раб на тестисот и се продолжува како семена врвца
  • опашка- лежи во долниот дел на задниот раб на тестисот и не е јасно одвоена од телото.

Семеник (testis) - е парна машка жлезда сместена во мадното кесе (scrotum). Семеникот наликува на сплоснато јајце составено од паранхим и сврзно ткиво. Паранхимот е изграден од извиткани семени цевчиња и бројни Leidigovi клетки кој го сочинуваат ендикриниот дел од жлездата. Во семените цевчиња созреваат машките полови клетки сперматозоиди.