Сателитски телефон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Сателитски телефон е мобилен телефон кој прима и испраќа сигнал од и до сателитот Постојат три вида сателит за мобилни -Леостационарни кои се навоѓаат во ниската орбита 600 до 1500 километри -Меостационарни -Геостационарни кои се навоѓаат на голема висина од 36 000 километри

Телефоните кои ги користат леостасионарните сателити се со мали димензии и се за рачна употреба додека геостационарните се во форма на куферче и имаат надворешна антена како и посебна слушалка

Компании кои нудат сателитски телефони се: Iridium, InMarSat, GlobaliStar....