Прејди на содржината

СКАР (морски ракав)

Координати: 65°56′S 61°52′W / 65.933° ЈГШ; 61.867° ЗГД / -65.933; -61.867
Од Википедија — слободната енциклопедија
Предниот дел

СКАР е област на Ледениот гребен Ларсен веднаш северозападно од Полуостровот Џејсон, именуван по Научниот комитет за истражување на Антарктикот. Ограничен е со Точка Таштего и Точка на Чепмен[1].

Историја[уреди | уреди извор]

Регионот бил откриен во 1902 година од Ото Норденшелд, водач на Шведската експедиција на Антарктикот, 1901–04, кој го дал името „Заливот Скот“.

Името не се во употреба, можеби поради големиот број одлики кои веќе биле именувани по капетанот Роберт Ф. Скот. Сегашното име беше дадено во 1963 година од Одборот за антарктички места на Обединетото Кралство (UK-APC) по Научниот комитет за истражување на Антарктикот на Меѓународниот совет на научни синдикати, како признание за улогата на оваа организација во унапредувањето на научните истражувања на Антарктикот. Тоа е преостанатиот фрагмент од многу поголемата Larsen B ледена полица која се распадна во 2002 година.

Набљудувањето на развојната нестабилност на ледените гребени игра многу важна улога во истражувањето на глобалните промени.

По ненадејниот голем колапс на ледениот гребен Ларсен Б на полуостровот Антарктик во 2002 година, нестабилноста што се развива за неговиот остаток, Ледениот гребен Скар влез, почна сè повеќе да се проучува за да се обезбеди подлабоко разбирање на распаѓањето на Ларсен Б. Ледениот гребен во 2002 година и исто така дава шанса за проучување на одговорот на ледените полици на настаните од големи колапс.

Во оваа студија, заснована на секвенцијални слики на Landsat кои опфаќаат 2005-2020 година, направивме детални мапи на полињата за брзина на мразот за ледениот гребен за влез на СКАР. Резултатите покажуваат дека брзините на мразот за регионот на ледениот гребен за влез во СКАР значително се зголемија од 2005 година, максималната брзина на мраз достигна повеќе од 900 m/y во фронтот на ледениот гребен.

Површинските пукнатини исто така значително се зголемија и во должина и во ширина и се движат кон морето. Ледената предна позиција на ледениот гребен за влез во СКАР е релативно стабилна во 2008-2010 година, а потоа постојано напредува по 2010 година. централниот дел на ледениот гребен и силно подобрените површински пукнатини ја откриваат нестабилноста на ледениот гребен кој се развива во Скар.

Наводи[уреди | уреди извор]

65°56′S 61°52′W / 65.933° ЈГШ; 61.867° ЗГД / -65.933; -61.867