Ромео Монтеѓу

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сцената на балконот, Форд Мадокс Браун (1870 година)

Ромео Монтеѓу е протагонист во трагедијата Ромео и Јулија на Вилијам Шекспир. Тој бил наследникот на семејството Монтеѓу од Верона, и се заљубува и се умри со Јулија Капулет, ќерката на Капулет.