Ризик на земјата

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ризикот на земјата (англиски: Country Risk) го претставува ризикот од загуба поради неповолни настани во земјата од која потекнува должникот. Овој ризик не ги вклучува комерцијалните ризици поврзани со работењето на должникот.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Ризикот на земјата опфаќа поголем број настани и состојби кои можат да предизвикаат загуба, како:[1]

  • ризикот од невраќање на долговите на дражвните должници (држави, централни банки, државни институции)
  • влошување на економската состојба во земјата
  • намалување на вредноста на валутата на земјата
  • неможност за префрлање на паричниет средства од земјата во странство
  • пазарна криза која предизвикува големи загуби за доверителите кои се изложени на пазарот во земјата

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Joël Bessis, Risk Management in Banking (second edition). Chichetser, UK: John Wiley and Sons, 2002, стр. 15-16.