Ревуца

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ревуца — град во Словачка, кој се наоѓа во рамките на Банскобистричкиот крај, каде е седиштето на истоимениот округ Ревуца.

Главната улица во Ревуца

Природни услови[уреди | уреди извор]

Ревуца е сместен во средишниот дел на СЛовачка. Главниот град на државата Братислава, се наоѓа на 30км западно од Ревуца.

Речјеф

Ревуца се развила во областа на средишните Татри. Подрачјето околу градот е планинско, познато како „Словачко рудогорје“, а градот е сместен на приближно 230 метри надморска височина.

Клима

Климата во Ревуца е главо умерено континентална.

Води

Низ јужниот дел на градот тече реката Здичавка.

Истроија[уреди | уреди извор]

Населбите на овој простор датираат уште од праисторијата. Населбите под денешно име првпат се споменуваат во 1357 година, како место населено со Словаци. Кон крајот на 1918 година, Ревуца станала дел од новососдадената Чехословачка. Во времето на комунизмот градот бил индустријализиран, па затоа дошло до големо зголемување на населението. По осамостојувањето на Словачка градот станал нејзино значајно средиште, но дошло и до привидно потешкотии во времето на транзицијата.

Население[уреди | уреди извор]

Денес Ревуца има околу 13 000 жители и последните години бројот на населението постепено опаѓа. Етничкиот состав според пописот од 2001, е следен:

Словаци - 92,1%%, Роми - 4,1%% Унгарци - 2,2%%, Чеси - 0,6%%, друго. Верски састав според пописот од 2001, е следен: римокатолици - 39,4%, атеисти - 34,5%%, лутеранци - 19,8%, гркокатолици - 1,2%, друго.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]