Рајхстаг (појаснување)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Рајхстаг е германски збор што генерално значи парламент, поточно директно преведен како Собрание на царството или национално собрание, или како Империјално собрание. Може да се однесува на:

Згради и места[уреди | уреди извор]

Рајхстаг може да се однесува на:

 • Зградата на Рајхстагот, зградата каде што германските парламенти се состанувале 1894-1933 и од 1999 година
  • Куполата на Рајхстаг, дополнување на Рајхстагот од Норман Фостер 1995-1999 година
  • Рајхстаг, поранешно име на станицата У-Бан, во 2006 година преименувана во Бундестаг
 • Зграда на парламентот, Хелсинки (шведски: Riksdagshuset, фински: Eduskuntatalo)
 • Зграда на парламентот, Стокхолм (шведски: Riksdagshuset)

Институции[уреди | уреди извор]

Историските законодавни тела во земјите од германско говорно подрачје се нарекуваат Рајхстаг, вклучувајќи:

 • Кралско собрание (Свето Римско Царство), наречено Рајхстаг од околу 15 век, порано познато како Хофтаг (777-1806)
 • Царско собрание (Австрија), првпат избран за парламент на Австрија (1848-1849), познат како Рајхстаг
 • Рајхстаг (Северногермански Сојуз), парламент на Конфедерацијата на Северна Германија (1867-1870)
 • Рајхстаг (германска империја), парламент на Германското Царство (1871-1918)
 • Рајхстаг (Вајмарска Република), парламент на Вајмарската Република (1919-1933)
 • Рајхстаг (нацистичка Германија), псевдопарламент на Третиот рајх (1933-1945)
 • Скандинавските парламентарни тела кои го носат или го носат името Риксдаг, исто така се нарекуваат Рајхстаг кога се зборува на германски јазик; овие зборови имаат исто потекло.

Историски настани[уреди | уреди извор]

 • Собрание од Аугсбург (германски: Reichstag zu Augsburg), значајни сесии на кралското собрание во 1530 и 1555 година.
 • Собрание од Вормс (германски: Reichstag zu Worms), царско собрание во 1521 година, каде Мартин Лутер бил прогласен за еретик.
 • Палење на Рајхстагот (1933), напад со палењето на зградата на Рајхстагот, што им даде изговор за нацистите да ја преземат власта
 • Рајхстаг мировна резолуција (1917), неуспешен обид на Рајхстагот да се стави крај на Првата светска војна
 • Синод од Вормс (1076), Царско собрание свикано од светиот римски цар Хенри IV, кој сакаше да го отстрани папата Григориј VII