Разговор:Copyleft

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Овој текст намерно не одговара на текстот во англиската википедиа. Логиката можеби не е очигледна. Англо-американското право зборува за право на копирање (copyright) као право на монопол над одреден исказ со ограничен рок на трајност. Европската правна традиција збори ѕа авторски права и нивната логика ја влече од концептот на природно право. Филозофските позиции се доста далечни со тоа што англо-американското лоби е доста позитивно кон европскиот правен рацио оти тој, во начело, овозможува аргументација за овековечување на ауторските права, што е катастрофално лоша идеја. --SkiSki 20:01, 14 May 2005 (UTC)

Хм, ми се допаѓа текстов. Со концептите на copyleft и creative commons сум само бегло запознат, ама свесен сум за идеолошко-правно-филозофската тежина што ја носат. Се сложувам дека овековечувањето на копирајтот е ужас за слободната мисла, но не сум запознат со финесите кои постојат во англоамериканската и европската регулатива. Малку сум изненаден од тоа што англоамериканскиот правен систем е тој што го ограничува копирајтот, бидејќи сметав дека европската традиција е таа што е малку полевичарски настроена кога се работи за вакви теми. Нешто го нашминкав, корегирав некои граматички грешки, додадов линкови и интервики линкови, како и слика. Инаку те забележав дека си активен од пред неколку дена и не успеав да ти кажам добредојде на Македонската Википедија! Се надевам дека ќе имаме многу нови статии од тебе. За ГНУ лиценцата, ќе се нафатам да ја преведувам кога ќе имам повеќе време, а инаку сметам дека таа мора да се преведе, зошто и самата Википедија функционира под неа. Поздрав. --FlavrSavr 21:24, 14 May 2005 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одделни зборови сѐ, уште, е акцентирано.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 11:12, 26 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.