Разговор:Тодор Паница

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Дали е нормален тоа човек, што писал: "По убивањето на Борис Сарафов и Иван Гарванов, Ванчо Михајлов испратил потера по него. За таа цел тој ја искористил Менча Карничу, блиска до идејните чувства на Тодор Паница, на која ќе и вети брак само да го ликвидира својот пријател. ..." и на таму. Како и то: " ...во 1907 година го извршил убиството на Борис Сарафов и Иван Гарванов.Од тој момент Паница е редовно прогонуван од врховистите најзасилена потера по него превзел Ванчо Михајлов. ..." ???

Дали има некои, кои са му проблемни сметките? Па по тоа време Ванче М.(кога е убиен Сарафов) е толку на 11(единаисе) годин !!! Како може такви будалштини, како таа : "...ќе и вети брак само да го ликвидира својот пријател ..." Дали е "пријател" или НЕ ??? Тоа е НЕЗНАЕНЕ на МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИА!

Ако ги нема тиа писаници - ке биде по добре! Оти барем нема да се смеат лугето, кои могат да четат по "македонски" jазик ...

Таjа статиja не е за Сандански[уреди извор]

...Паница имал неколку средби со Елефтериос Ставридис, член на Комунистичката партија на Грција. На овие средби меѓу другото било истакнато дека Сандански по потекло од Пиринска Македонија... и т.н. Сметам дека таа статиja не е ниту за Сандански, ниту за Ставридис. Исто така, самиот Ставридис, коj бил роден во Силивриja, град во близина до денешниот Истанбул во 1893 и живеjал таму до Грчко-Турската воjна од 1924 година, не е имал некаков прек контакт со Сандански. Во периодот кога во Османлиската империjа Сандански бил политички поактивен и то во Солун (1905-1910 г.) Ставридис бил 15 годишно момче и живеjал во Истанбул. Доколку сум чел Ставридис тврди во истата книга, дека и Паница бил етнички Македонец и слично. Книгата е писана во 1950-тите години и многу мjaза на типичната комунистичка пропаганда од тоа период. Не сметам дека е веродоставен извор за друго освен дека Паница имел сретби со него и обсуждали идеjaта за Балканска федерациja. Уште повеке Паница бил убиен во 1925 г. Дури самиот Димитар Влахов во книгата „Борбите на македонскиот народ за ослободување“, издадена во Виена, во истата 1925 година пишува за Бугари во Македониja и дека под името македонски народ по онова време македонските деjатели го разбирале целото население на Македниjа, т.е. зборот Македонци имал географски карактер. Редно е цитатот да се избрише како неповрзан со Паница и невероватен како фактологиja. Апропо, дури Дарко Митревски, коj не е никаков Бугарофил наскоро напиша: И за крај, да му одговорам и на оној мој македонски читател што веќе две седмици ме прозива како лажго затоа што наводно се повикувам на фалсификувани бугарски извори во тврдењето за етничката припадност на Јане Сандански. Драг читателе, не користам бугарски, туку директни извори - како што се на пример, мемоарските написи на американката Елен Стоун, којашто Јане лично го познавала. Кога не би си ја читале само својата литература и би ѕирнале што вели жената што осум месеци поминала со Јане и неговата чета, ем ти би увидел дека Сандански се изјаснувал како македонски Бугарин. Jingiby (разговор) 11:35, 28 октомври 2012 (CET)

Гупотевините на комунистот Елефтериос Ставридис[уреди извор]

Ке ги бришам. Jingiby (разговор) 10:33, 12 октомври 2014 (CEST)