Разговор:Скендербег

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Опсада на Кроја[уреди извор]

Во јуни 1450 година, две години откако Османлиите го заробиле Светиград, тие ја опсадиле Кроја со армија од околу 100.000 луѓе и повторно ја воделе султанот Мурат II и неговиот син, Мехмед II. Скендербег по изгорена земна стратегија (со што им се одречеше на Отоманците да ги искористат неопходните локални ресурси), остави заштитни гарнизон од 1.500 мажи под еден од неговите доверливи потпоручници, Врана Конти, додека, со остатокот од војската, во која беа вклучени многу Словени , Германци, Французи и Италијанци, ги малтретирал отоманските логори околу Кроја со континуирано напаѓање на караваните на султан Мурат Втори. Гарнизонот отфрлил три главни директни напади врз градските ѕидини од страна на Османлиите, предизвикувајќи големи загуби на осакатените сили. Османлиските обиди за наоѓање и скратување на изворите на вода не успеаја, како и сончевиот тунел, кој одеднаш се распадна. И двајцата беа отфрлени со понуда од 300.000 аспра (османлиски сребрени монети) и ветување за висок ранг како офицер во османлиската војска до Врана Конти. За време на првата опсада на Кроја, венецијанските трговци од Скутари продавале храна на османлиската војска, а оние на Дурацо ја снабдувале армијата на Скендербег. Злиот напад на Скендербег врз венецијанските каравани ја зголеми тензијата меѓу него и Република, но случајот беше решен со помош на бајло од Дурацо, кој ги спречи венецијанските трговци повеќе да не ги снабдуваат Османлиите. И покрај тоа што им помагаа на Венецијанците на Османлиите, до септември 1450 година, отоманскиот камп беше во неред, бидејќи замокот сѐ уште не беше земен, моралот беше потонат и болеста бегаше. Мурад II признал дека не можел да го освои замокот на Кроја со сила на оружје пред зимата, а во октомври 1450 година тој ја кренал опсадата и се упатил кон Едрене. Османлиите претрпеле 20.000 жртви за време на опсадата, и многу повеќе загинаа кога Мурат избегал од Албанија. Неколку месеци подоцна, на 3 февруари 1451 година, Мурат умрел во Едир и бил наследен од неговиот син Мехмед II (р. 1451-1481).

По опсадата Скендербег беше на крајот од неговите ресурси. Тој ги изгуби сите негови имоти, освен Кроја. Другите благородници од регионот на Албанија се здружија со Мурат II, како што дојде да ги спаси од угнетувањето. Дури и по повлекувањето на султанот, тие ги отфрлија напорите на Скендербег да ја спроведат својата власт над нивните домени. Скендербег потоа отпатува за Рагуса, барајќи помош, а рагусите го информираа папата Николај V. Преку финансиска помош, Скендербег успеа да ја задржи Кроја и повторно да ја поврати поголемиот дел од својата територија. Успехот на Скендербег донел пофалба од цела Европа и амбасадори биле испратени до него од Рим, Неапол, Унгарија. Apple353 (разговор)apple353