Разговор:Ономатопеја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ономатопеја[уреди извор]

Ономатопеја од грчки ὀνοματοποιία;[1] ὄνομα за „име“[2] и ποιέω за „јас правам“,[3] е појава кога зборот со својот звук ја имитира природата или оној што го означува, т.е., вид ономатопеја е самиот збор создаден со имитирање на гласови од природата или гласови на животни.

Примери на Ономатопеја


   Жабата крека
   Кукурику кукурику викна петелот
   Чук, чук Стојанче