Разговор:Македонска народна музика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

[[Медија:Пример.mp3[[

== [[Медија:]]]] ==]]

Новосоздадена народна музика[уреди извор]

Новосоздадената фолк-музика, која е наречена и поп-фолк музика, е денешен, популарен стил, базиран на традиционалната музика.За разлика од изворната народна музика, оваа е креирана од личен автор и припаѓа под авторско право. Таа е изработена од професионални музичари и обично (но не потребно) се свири на модерни, музички инструменти. Обично постарите изведувачи и композитори (како Александар Сариевски, Јонче Христовски и Добри Ставревски) стојат поблиску до традиционалните корени, и на тој начин некои новосоздадени народни песни често се погрешно сфатени како традиционални. Од друга страна помладите обично повеќе ги прифаќаат помодернизираните звуци и слики. Сепак стилот е популарен и значаен за обичните луѓе. Најпознати изведувачи се: Сузана Спасовска, Митре Митревски, Ефто Пупиновски, Војо Стојановски, Орце Стефковски, Благица Павловска, Васка Илиева и многу други. Некои од нив исто така објавуваат и традиционални песни. Најпознати ФОЛК-фестивали се: Фолк Фест – Валандово, Серенада на Широк Сокак – Битола, Цветници – Скопје и други.