Психотрауматологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Психотрауматологија е научноистражувачка дисиплина за психолошка траума.[1] Поточно, оваа дисциплина е вклучена во лекување, спречување и истражување на трауматски ситуации и реакции на луѓето кон нив. Особено се фокусира на третманот на посттрауматски.

Фактори[уреди | уреди извор]

Постојат три главни категории кои се гледаат во психотрауматологијата: факторите пред, за време и по настанот што се случил во психолошка трауматизација.[1][2]

Таквите фактори вклучуваат: семејна историја (вклучувајќи ги и родителите); претставување на факторите на личност: Професионални, бихевиорални и психјатриски фактори на ризик: Склоност на психолошките состојби: Фактори испитувани за трауматизирачки настан: Еколошки интерперсонални, ситуации и биолошки фактори. Фактори испитувани по трауматизирачки настан; Психолошки одговори на траума;Централниот нервен систем, систематските патофизиолошки, бихејвиорални и психофизиолошки ефекти од претходните состојби; Фамилјарни модели. Социолошки модели(вклучувајќи професионални, заеднички, национални и меѓународни) стрес-нарушувања (ПТСН)и акутно стресно нарушување (АСН), но може да се користи за лекување на какви било несакани реакции кои може да ги има лицата после доживување на трауматски настан.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Everly George S. Jr.; 1Lating Jeffrey M. Psychotraumatology : key papers and core concepts in post-traumatic stress. New York. ISBN 9781489910349. OCLC 883381727.
  2. „What is psychotraumatology?“. SDU (дански). Архивирано од изворникот на 2018-07-07. Посетено на 2017-11-29.