Пролетен ден (уметничка слика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Пролетен ден
300px
Творец Николај Позднеев
Година 1959
Вид Масло на платно
Димензии 94 см × 52 см
Место Приватна збирка, Санкт Петербург

Пролетен Ден (руски: Весенний день (картина Н. Позднеева) е уметничка слика од познатиот руски ликовен уметник Николај Матвеевич Позднеев[1] (1930-1978). Таа се обидува да го прикаже и пренесе расположението во советското општество на крајот на 1950-тите до раните 1960-ти.

Историја[уреди | уреди извор]

Пролетен Ден е една од првите оригинални жанровски композиции од страна на Николај Позднеев. Тој ја развива темата за првпат покрената три години порано, во неговата дипломска слика Од Училиштето (1956, сега се чува во збирката на Псковската Сликарска Галерија). Првата верзија на сликата е прикажана во 1960 година на основната Уметничка Изложба во Ленинград[2] и во Москва[3] каде авторот не бил целосно задоволен. Позднеев ја пресликал и преработил сликата, што го правејќи ја повеќе издолжена вертикално. Групата на деца е поместена од центарот во горниот лев агол. Смелата одлука се покажала оправдана: составот на платното стекнало аспирација, која е во согласност со општиот концепт на делото. Биле засилени акцентите на боите, полесна станала целата палета на сликата. Како резултат на тоа, во делото почнало целосно да се чувствува духот на пролетта и надежта, во согласност со расположението на ерата на преодот  на децениите.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Directory of Members of the Union of Artists of USSR. Volume 2.- Moscow: Soviet artist, 1979. P. 216.
  2. Exhibition of works by Leningrad artists of 1960. Exhibition catalogue. - Leningrad: Khudozhnik RSFSR, 1961. P. 33.
  3. The Soviet Russia. The Republic Exhibition of 1960. Exhibition catalogue. - Moscow: Soviet Artist, 1960. P. 65.