Предлошка:Музичар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{{Name}}}
Основни податоци

Употреба[уреди извор]

{{Infobox musical artist
| Name        = {име на пејачот/групата}
| Img         = {слика}
| Img_capt      = {текст под сликата}
| Img_size      = {големина на сликата, само ако е таа помала од 220px ширина}
| Landscape      = {впишете '''yes''', ако сликата е долга, а мала}
| color        = 
| Background     = {изберете еден од долу-понудените термини, 
             буквално онака како што е напишан}
| Birth_name     = {родното име на музичарот}
| Alias        = {псевдоним на музичарот или групата}
| Born        = {дата на раѓање; вметнете го и градот под датата}
| Died        = {дата на умирање}
| Origin       = {потекло на музичарот или место каде групата е основана}
| Instrument     = {инструмент кој е користен од страна на музичарот}
| Genre        = {жанрот на кој му припаѓа}
| Occupation     = {улога и додатни занимања на музичарот или групата (пејач, 
             кант-автор, гитарист, актер)}
| Years_active    = {период во кој е активен музичарот или групата}
| Label        = {име на продукциската куќа}
| Associated_acts   = {групи од кои потекнал музичарот или групата; групи во кои 
             музичарот учествува/л}
| URL         = {официјалната веб-страна на музичарот/групата}
| Current_members   = {актуелни членови}
| Past_members    = {минати членови}
| Notable_instruments = {важни инструменти (на пример Фендер Стратокастер 
             кај Џими Хендрикс)}
}}

Подетално објаснување на полињата[уреди извор]

Полињата обележани со група или музичар се наменети исклучиво за користење за група или музичар соодветно. Избришете ги сите непотребни полиња.
Field Type Description
Name Име на пејачот/групата.
Img Слика.
Img_capt Текст што ќе се прикаже под сликата.
Img_size Големина на сликата, само ако е таа помала од 220px ширина (наведи само големина: 220 а не 220px).
Landscape Впишете yes, ако сликата е долга, а мала.
Background[1] Изберете еден од долу-понудените термини, буквално онака како што е напишан.
Birth_name музичар Роденото име на музичарот.
Alias Официјално сценско име на точката; псевдоним на музичарот.
Born музичар Дата на раѓање; вметнете го и градот под датата.
Died Датата и местото на умирање; ист формат како и датата на раѓање.
Origin Градот од каде потекнува групата или местото каде музичарот ја започнал својата кариера - доколку истото е различно од местото кадешто тој е роден.
Instrument музичар Карактеристичен инструмент кој го користи музичарот (на пример гитара, виолина или пијано).
Genre Жанр. Не го прецизирајте многу, нека биде воопштен.
Occupation музичар Улога на музичарот во компонирањето и изведувањето на музиката (на пр. композитор, текстописец, продуцент). Вклучете и вонмузички активности, доколку музичарот покажува забележителен успех во нив (на пр. актерство за Џон Бон Џови и Дејвид Боуви).
Years_active Период во кој активно работел музичарот или групата. Доколку постоела пауза, одделете ја со запирка.
Label Продукциската куќа, односно куќи, за која издавал музичарот во текот на својот живот.</nowiki>)
Associated_acts Групи или точки кои претходеле на појавата на главната група (на пр. Smile за Queen) или од која потекнал музичарот (на пр. Take That за Роби Вилијамс). Групи во кои, исто така, учествувал музичарот во текот на својата кариера.
URL Официјалната веб-страна.
Current_members група Сегашни членови на групата. Само имиња.
Past_members Минати членови. Ако групата е неактивна, сите членови треба да бидат наброени тука.
Notable_instruments музичар Особено важни типични инструменти само за музичарот (на пр. Фендер Стратокастер за Џими Хендрикс или Бусендорфер пијано за Тори Амос).

Background (Боја на позадината)[уреди извор]

Уредувачот ја избира бојата вметнувајќи еден од понудените термини.

solo_singer соло-изведувач
non_vocal_instrumentalist невокален инструменталист
non_performing_personnel Композитор, аранжер, текстописец, продуцент и сите останати членови на неизведувачкиот персонал
group_or_band Група
cover_band Кавер-бенд
classical_ensemble Оркестар или класичен ансамбл
temporary Привремени соработки или проекти