Портал:Шах/Избрана слика/2011

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Избрани слики се оние слики на порталот:Шах се оние за кои корисниците на Википедија ги сметаат за најквалитетни и најинтересни. Покрај едукативната и енциклопедиска содржина, сликата треба да има и уметничка вредност и да соодветствува со актуелните настани. Избраната слика мора да има регулирани авторски права.

Предлагачот на избраната слика потребно е на страницата за разговор да предложи слика која ќе биде ставена во увид за гласањето. Предлагачот на сликата потребно е да наведе и текст како опис на сликата која доколку биде избрана ќе биде наведен и текстот.

Гласањето се одвива така што секој може да го даде својот глас користејќи ги шаблоните: {{за}}, {{воздржан}}, {{против}} и {{коментар}}. При сумирањето на гласовите во предвид се земаат само гласовите на регистрираните корисници. Гласањето завршува последниот ден од месецот во 24 часот.

август јули
British Chess Magazine 1923.jpg
Страници во Британскиот шаховски магазин од 1923 година


Postcard-for-correspondence-chess.jpg
Картичка за играње дописен шах


јуни мај
Youth at chess with suitors - Haft Awrang.jpg
Шахот во Персија


Луисови шаховски фигури.jpg
Фотографија на Луисови шаховски фигури во вистинска големина. Во горниот ред се прикажани: крал, дама и ловец (од лево кон десно), а во долниот: коњ, топ и пешак (од лево кон десно).


април март
Philidor exhibition.jpg
Филидор, играјќи шаховска партија на слепо


SchachWM2008.jpg
Вишванатан Ананд против Владимир Крамник во партија од мечот за светски првак во 2008 година


февруари јануари
Glinski Chess Setup.png
Почетна позиција во хексагонален шах, шаховска варијанта измислена од страна на Владислав Глински


Peter Heine Nielsen.jpg
Петар Хајне Нилсен на шаховскиот турнир во Вајк ан Зее во 2005 година