Портал:Право/Вовед

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Scale of justice 2.svg

Право е збир на норми, правни правила со кои се уредуваат односите помегу поединците во една држава, чии што однесувања треба да бидат во согласност со истите и во чии рамки се предвидуваат казните за оние што ќе ги прекршат тие правила. Во поширока смисла, под поимот право се подразбира општествена применета наука. Прочитајте повеќе