Прејди на содржината

Венецијанска чипка

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Поинт де Вениз)
Портрет на млад човек од семејството Чиги облечен во грос-поинт де Венис јака, 17 век [1]

Поинт де Вениз е венецијанска иглена чипка од 17 век која се одликува со лизгачки цветни дезени со дополнителни цветни мотиви работени во релјеф. До средината од 17 век, таа ја надминала фламанската чипка како најпосакуваниот тип на чипка во современата европска мода.

Почнувајќи од 1620 година, таа станала поделена на венецијанска издигната чипка и венецијанска рамна чипка. Првиот се одликува со тоа што има подигната шема создадена преку употреба на кордонета обработена со отвор за копче, така што кривите постигнале покачен квалитет сличен на релјефна резба.

  1. Montupet and Schoeller, Lace: The Elegant Web, p. 34