Плазмид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Плазмидите се екстрахромозомски ДНК молекули. Прикажани се плазмидите на една бактериска клетка.

Плазмид е кружен ДНК молекул кој најчесто се среќава кај бактериите, но го има и кај некои еукариоти, како квасната габа (S. cerevisiae). Често се користи за генетски инженеринг.