Перика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Вообичаен вид перика

Перика е додаток која се носи на главата, изработен од природна човечка коса, од животински влакна или од синтетички влакна.[1] Зборот перика е скратена форма од зборот periwig кој потекнува во 17 век.[2] Луѓето носат перики поради различни причини: религиозни побуди, поради мода или за да ја сокријат ќелавоста.

Периката како мотив во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Перика“ (Wig) - песна на американската рок-група The B-52's од 1980 година.[3]
  • „Отфрли ја периката“ (Flip Your Wig) - песна од истоимениот албум на американската рок-група „Хускер Ду“ (Hüsker Dü) од 1985 година.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „How is a Wig Made?“.
  2. „Define Wig at Dictionary.com“.
  3. YouTube, The B-52's Wig (пристапено на 8.2.2021)
  4. Discogs, Hüsker Dü ‎– Flip Your Wig (пристапено на 1.7.2020)