Пакараоско-кечуански дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пакароско-кечуански дијалект
Застапен воПеру
Говорницискоро исчезнат  
Јазично семејство
кечуански
  • пакароско-кечуански дијалект
Јазични кодови
ISO 639-2que
ISO 639-3qvp

Пакараоско-кечуанскиот е варијанта/ дијалект на кечуанскиот јазик кој се зборувал до средината на XX век во Перу. Овој дијалект бил истражуван од холандскиот јазичар Вилем Аделар во 1970-те години, во период кога јазикот бил зборуван од уште неколку жени. Се претпоставува дека во 2000 година нема останат жив говорник на јазикот, но сепак се мисли дека пасивно јазикот го знаат луѓе кои растеле заедно со старите.

Интересно за овој дијалект е тоа што не припаѓа во ниту еден од големите дијалекти на кечуанскиот јазик (северен или јужен) и има фонемичен акцент и разликува кратки и долги самогласки.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Adelaar, Willem. 1987. Morfología del Quechua de Pacaraos. Lima, Universidad Nacional Mayor de San Marcos.
  • Willem F. H. Adelaar, Pieter Muysken (2006). The languages of the Andes, pp. 242–249. A sketch of a Peruvian Quechua Dialect (Pacaraos).

Поврзано[уреди | уреди извор]