Оскоумбриски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Оскоумбриски јазици
Сабелски јазици
Географска
распространетост:
јужна и централна Италија
Класификација:индоевропски
Гранки:
Iron Age Italy-mk.svg
Приближна географска распространетост на оскоумбриските јазици, 6 в.п.н.е.

Оскоумбриските јазици, познати и како сабелски јазици, сочинуваат подгрупа на италските јазици од семејството на индоевропските јазици. Јазиците се зборувале на териториите на денешна јужна и централна Италија. Овие јазици биле потиснати од латинскиот јазик, во времето кога Римската Империја била во голем подем. Овие јазици денес се познати преку натписите кои преживеале, особено тие на осканскиот и умбрискиот јазик.

Јазици[уреди | уреди извор]

Денес во оваа група се класифицираан следниве јазици:

Еквискиот и вестинскиот може исто така биле дел од оваа група.

Скоро сите јазици се слабо документирани, и оваа група не е подржана со силни јазични докази. Се претпоставува дека сочинувале дијалектен континуум, каде умбрискиот бил најсеверен, а осканскиот најјужен.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rex Wallace, 2008, "Sabellian Languages", in Woodard, ed., The Ancient Languages of Europe, CUP, p 98

Поврзано[уреди | уреди извор]