Оогенеза

Од Википедија — слободната енциклопедија


Шематски приказ на процесот на оогенеза

Оогенеза - процес на создавање и созревање на ооцитите (јајце-клетките). Тој се одвива во овариумите. На крајот од овој процес се добива зрела хаплоидна јајце-клетка.

Поврзано[уреди | уреди извор]