Прејди на содржината

Октант (инструмент)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Октант

Октант (од латински octans, генитив octantis: осми) – застарен мерен инструмент со кој се мерела висината на Сонцето и другите светлечки небесни тела над хоризонтот. Делува на истиот принцип како и секстантот, но механички е изведен како осмина круг.