Обична кикиришка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Обична|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Обична кикиришка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Обична
Вид: Обична кикиришка
Научен назив
Обична кикиришка
Cynosurus cristatus
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Monocots
Clade: Commelinids
Order: Poales
Family: Poaceae
Subfamily: Pooideae
Genus: Cynosurus
Species:
C. cristatus
Binomial name
Cynosurus cristatus

Обична кикиришка - MHNT

Обична кикиришка (Cynosurus cristatus) кучешка опашка со гребен, е краткотрајна повеќегодишна трева од фамилијата Poaceae, која се одликува со глава на семе која е рамна од едната страна. Обично расте во пасишта богата со видови. Успева во различни типови почви, но ги избегнува киселинските и варовничките екстреми на pH и претпочита добро исцедена почва.[1] Може да се одгледува како украсно растение .[се бара извор]

Опис[уреди | уреди извор]

Прашниците и стоманите во цветната глава
Лигулата е тапа
Долната страна на листот е мазна, сјајна и заоблена

Обична кикиришка е повеќегодишна билка е со слаба тафтана навика, тенко стебло,високо од 15 до 45  cm, во основата лиснат и со тоа погоден за пасење на овци.

Шилињата се плодни или стерилни, измешани во истиот кластер. Тие се долгнавести или во облик на клин, 3–6 мм долга, со 2 до 5 цветови.

Лигулата е тапа. Листовите се превиткуваат во пукањето.

Листовите се вперени на врвот, рамни (не во облик на брод). Долната страна на листот е мазна, сјајна и заоблена. Горната страна е ребреста. Други треви со сјајни лисја се Lolium perenne и Poa trivialis .

Живеалиште и дистрибуција[уреди | уреди извор]

Глава на семе

Се наоѓа во повеќето делови на Европа и Југозападна Азија, а е воведен во Северна Америка, Австралија и Нов Зеланд, од блиското ниво на морето до околу 2000 стапки, во сите типови почви.

Цвеќиња[уреди | уреди извор]

Цвета од мај до август.

Користи[уреди | уреди извор]

Го пасат овците бидејќи во основата е лиснато. Може да издржи студ и суша и останува зелен во текот на зимата. Говедата и овците со нетрпение ќе ги јадат младите листови, но ќе ги остават крутите, тврди стебла сами.

Се користи за сламени капи и други слични намени.

Тоа е прехранбено растение за фамилиите на скипер пеперутки и кафеави пеперутки. Се користи и како убиец на стаорци.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BSBI Description Архивирано на 17 јули 2011 г. retrieved 10 December 2010.
  • Hubbard, C E. (1968) Треви
  • Роуз, Френсис (1974) Книгата на набљудувачите на тревите, жилите и тревите

Надворешни врски[уреди | уреди извор]