Неутрофилен гранулоцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Неутрофил
Neutrophils.jpg
Неутрофили со сегментирани јадра опкружени со еритроцити. Интрацелуларните гранули се видливи во цитоплазмата (Боење по Гимза)
Назнаки
Код TH H2.00.04.1.02012
TH H2.00.04.1.02012

Неутрофилните гранулоцити се клетки од групата на грануларни леукоцити. Најголем дел од леукоцитите отпаѓаат на неутрофилите и тоа од 50-70%. Неутрофилите содржат јадро сегментирано на 2-5 дела.