Насдак

Од Википедија — слободната енциклопедија

Берзата „Насдак“ е американска берза со седиште во Њујорк. Рангиран е на второто место на листата на берзи според пазарната капитализација на акциите со кои се тргува, зад њујоршката берза.[1] Платформата за размена е во сопственост на Nasdaq, Inc.,[2] која исто така е сопственик на мрежата на берзи Nasdaq Nordic и неколку берзи на акции и опции во САД.

Историја[уреди | уреди извор]

„Насдак“ првично беше кратенка за Националното здружение на автоматизирани понуди на дилери на хартии од вредност.[3] Основана е во 1971 година од Националната асоцијација на дилери на хартии од вредност (НАСД), сега позната како Регулаторно тело за финансиска индустрија (ФИНРА).[4] На 8 февруари 1971 година, берзата Насдак започна со работа како прва електронска берза во светот.[5] Отпрвин, тоа беше само „систем на цитати“ и не даваше начин за вршење електронска трговија.[6] Берзата „Насдак“ помогна да се намали ширењето на понудите (разликата во цената помеѓу продавачите и купувачите), но не беше популарна меѓу брокерите бидејќи ги намалуваше нивните профити.

Индекси[уреди | уреди извор]

На "Насдак" котираат акциите не само на високотехнолошки компании, па се појави цел систем на индекси, од кои секој ја одразува состојбата во соодветниот сектор на економијата. Сега има тринаесет такви индекси, кои се засноваат на котации на хартии од вредност со кои се тргува во електронскиот систем "Насдак".

Nasdaq Composite[уреди | уреди извор]

Индексот Nasdaq Composite ги вклучува акциите на сите компании кои котираат на берзата "Насдак" (вкупно над 5.000). Пазарната вредност се пресметува на следниов начин: вкупниот број на акции на компанијата се множи со моменталната пазарна вредност на една акција.[7]

На 10 март 2000 година, индексот на берзата NASDAQ Composite достигна врв на 5.132,52, но до 17 април падна на 3.227[8] и, во следните 30 месеци, падна за 78% од својот врв.[9]

Nasdaq-100[уреди | уреди извор]

Nasdaq-100 ги вклучува 100-те најголеми компании според капитализацијата, чии акции се тргуваат на берзата "Насдак". Индексот не ги вклучува компаниите од финансискиот сектор.[10] Од 2021 година, 57% од Nasdaq-100 се составени од технолошки компании.[11] На берзата "Насдак", фондот под тикер QQQ ја повторува динамиката на Nasdaq-100 со голема точност.[12][13]

Други индекси[уреди | уреди извор]

NASDAQ Bank Index — за компаниите од банкарскиот сектор;

NASDAQ Biotechnology Index — за медицински и фармацевтски компании;

NASDAQ Computer Index — за компании кои развиваат софтвер и хардвер за компјутери;

NASDAQ Financial Index — за компаниите од финансискиот сектор, освен за банките и осигурителните компании;

NASDAQ Industrial Index — за индустриски компании;

NASDAQ Insurance Index — за осигурителни компании;

NASDAQ Telecommunications Index — за телекомуникациските компании.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Monthly Reports | World Federation of Exchanges“. web.archive.org. 2014-08-17. Архивирано од изворникот на 2014-08-17. Посетено на 2021-06-17.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 2. „Nasdaq | Business Solutions & Services“. web.archive.org. 2016-10-20. Архивирано од изворникот на 2016-10-20. Посетено на 2021-06-17.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
 3. „About Nasdaq“. www.nasdaq.com (англиски). Посетено на 2021-06-17.
 4. Terrell, Ellen. „Research Guides: Wall Street and the Stock Exchanges: Historical Resources: Introduction“. guides.loc.gov (англиски). Посетено на 2021-06-17.
 5. Terrell, Ellen. „Research Guides: Wall Street and the Stock Exchanges: Historical Resources: Introduction“. guides.loc.gov (англиски). Посетено на 2021-06-17.
 6. investing, Full Bio Follow Twitter Joshua Kennon is an expert on; assets; markets; director, retirement planning He is managing; Kennon-Green, co-founder of; Co.; Kennon, an asset management firm Read The Balance's editorial policies Joshua. „What Is the Nasdaq?“. The Balance (англиски). Посетено на 2021-06-17.
 7. „Index Metology Nasdaq Composite“ (PDF). indexes.nasdaqomx.com. Посетено на 2021-12-14.
 8. „EconStats : NASDAQ Composite daily Index and Correlations with SP500. | stock markets“. www.econstats.com. Посетено на 2021-06-17.
 9. Kiplinger, Publisher. „3 Lessons for Investors From the Tech Bubble“. www.nasdaq.com (англиски). Посетено на 2021-06-17.
 10. „Five facts about the Nasdaq 100 index“. morningstar.com.au. Посетено на 2021-12-14.
 11. „Best Nasdaq 100 Brokers Guide“. comparebrokers.co. Посетено на 2021-12-14.
 12. „Invesco QQQ Trust, Series 1“. nasdaq.com. Посетено на 2021-12-14.
 13. „Q: Why Did QQQQ drop a Q to Become QQQ?“. wsj.com. Посетено на 2021-12-14.