Прејди на содржината

Микродарување

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дарувања на останат кусур во различни валути на Аеродромот Хитроу.

Микродонација или микродарување или дарување на мало или или микрофилантропија ― облик на добротворно дарување кој е мал во даруваната сума. Во минатото, микродонациите се најефективно искористени од компаниите кои собираат останат кусур на регистри и каси. Неодамна, овој облик на филантропија станал попопуларен со појавата на семжрени и мобилни дарувања.

Покрај потрадиционалните облици на дарување, како директно давање од човек на човек, и интернетот и мобилните телефони станале поприфатени од јавноста за собирање донации.[се бара извор]

Микродонациите од 200 долари или помалку сочинуваат сè поголем удел во собирањето средства за номинација на трите првични претседателски избори во Соединетите Држави од 2000 година. (Во ова мерење, лице кое донирало 190 долари двапати на кандидат има дадено две микродонации, но не е микродарител). Микродонациите сочинувале 25% од вкупните донации за претседателските избори во Соединетите Држави во 2000 година. Оваа бројка се зголемила на 34% во 2004 година и 38,8% во 2008 година.[1][2][3]

Технологија за поддршка

[уреди | уреди извор]

Микрофилантропијата бара способност ефикасно да се справува со голем број мали интеракции. Ако успешниот пристап вклучува и спроведување на акција за собирање средства што користи микрофилантропски ресурси поврзани со одредена добротворна организација, пристапот мора да вклучува и структура или технологија „посредник“ што овозможува ефективно, ефикасно собирање и распределување на микрофилантропски донации.[се бара извор] На пример, непрофитната организација Zidisha со седиште во Соединетите Држави нуди платформа за микрокредитирање од странка кон странка во стилот на eBay, која користи технологија на интернет и мобилни телефони за да испорачува услуги помеѓу заемодавачите и заемодавачите директно преку меѓународните граници без месни посредници.[4]

Поврзано

[уреди | уреди извор]
  1. Malbin, Michael J. (2006). “A Public Funding System in Jeopardy: Lessons from the Presidential Nomination Contest of 2004.” In The Election After Reform: Money, Politics and the Bipartisan Campaign Reform Act (Michael Malbin, ed.) 219
  2. „After Holding Financial Advantage in Primaries, Obama Likely to Achieve Only Parity with McCain in General Election“. CFI Release. 26 септември 2008.
  3. Hasen, Richard L.: More Supply, More Demand: The Changing Nature of Campaign Financing for Presidential Primary Candidates, (1 декември 2008). Loyola-LA Legal Studies Paper No. 2008-26.
  4. „A Microloan "eBay" for African Entrepreneurs“ (PDF). Afrikan Post. август 2010. Архивирано од изворникот (PDF) на 28 март 2014. Посетено на 28 јули 2023.