Меѓународна година на семејството

Од Википедија — слободната енциклопедија

Годината 1994 година била прогласена за Меѓународна година на семејството од Генералното собрание на Обединетите нации.[1] Неговите цели биле промовирани од Програмата на Обединетите нации за семејство.[2]

Ова била една од многуте меѓународни прослави прогласени за специфични денови, месеци и години.

Во октомври 1994 година, генералниот секретар на Обединетите нации ја отворил тридневната меѓународна конференција за семејства, велејќи:[3]

Пред пет години, Генералното собрание донесе одлука 1994 година да биде меѓународна година на семејството.

Во тоа време, немаше консензус. Некои не ја сфатија поентата на меѓународната година на семејството. Мислењата беа поделени околу тоа за која година станува збор. Некои луѓе тврдат дека поддршката за семејството ги дискриминира оние кои претпочитаат да живеат надвор од семејните единици. Исто така, имаше несогласувања околу активностите што треба да се организираат за да се одбележи годината...

Меѓународната година на семејството поттикна светска дебата. Многу политички поими се разјаснети. Надвор од процесот на дебата и размислување излегоа нови сознанија.

Наместо конфузија и двоумење, сега постои консензус за улогата на семејството во човечкото општество. Денес преовладува нов реализам. Прифатено е дека семејството е основна институција на човечкото општество. Навистина, утврдено е дека општеството е структура составена од семејства и поединци поврзани со општеството, во прв степен, преку семејства.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. General Assembly на ООН Седница бр. 44 Resolution 82. A/RES/44/82 page 1. 8 December 1989. посет. 29 октомври 2009 г.
  2. „United Nations Programme on the Family - Mission Statement“.
  3. General Assembly на ООН Седница бр. 49 Verbatim Report 35. A/49/PV.35 page 3. The Secretary-General 18 October 1994. посет. 29 октомври 2009 г.